Calendarul zilei de 23 Martie

23 martie in istorie

Calendarul zilei de 23 Martie

Martie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31Evenimente si sarbatori

*Ziua mondiala a meteorologiei.
*In calendarul romano-catolic Sf. Turibiu de Mongrovejo, episcop (cca. 1538-1606).
752Stefan al II-lea devine papa. A murit trei zile mai tarziu, inainte sa fie consacrat si nu se afla pe lista oficiala de papi a Vaticanului.
1821Revolutia de la 1821 Se ajunge la un acord cu boierii ramasi in Bucuresti (juramintul reciproc de credinta). In virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaste vremelnica stapanire a tarii, alcatuita din boierii patrioti acceptand sa conduca tara impreuna cu ei. Boierii declara ca pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea actiunilor lui Tudor de catre clasa politica.
1847Un incendiu urias distruge 20% din orasul Bucuresti.
1898Se adopta Legea invatamantului secundar si superior, elaborata de Spiru Haret si C. Dimitrescu-Iasi, care instituie invatamantul secundar de opt clase, in doua cicluri (inferior si superior) si in sectii (moderna, reala si clasica), gimnazii si scoli normale si organizeaza mai temeinic invatamantul superior.
1917Proclamatia regelui Ferdinand I, prin care se promite pamant si vot universal.
1919Benito Mussolini fondeaza, la Milano, "Fasci di Combattimento" (partidul fascist italian).
1921crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.
1933Reichstagul adopta o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler imputerniciri speciale.
1939Semnarea Acordului economic romano-german, Tratatul asupra promovarii raporturilor economice dintre Regatul Romaniei si Reichul German, care deschidea calea subordonarii economiei romanesti intereselor politicii hitleriste.
1945Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietatile mai mari de 50 ha, fiind improprietarite peste 900.000 de familii de tarani.
1956Pakistanul devine prima republica islamica din lume. Ziua nationala.
1968In incercarea de a calma nelinistile statelor membre ale Tratatului de la Varsovia, Alexander Dubcek, la intalnirea de la Dresda, a dat asigurari secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, presedintelui Consiliului de Ministri al URSS, Alexei Kosighin, altor lideri ai tarilor membre, ca miscarea Primavara de la Praga nu va modifica pozitia Cehoslovaciei in blocul estic.
1983Propunerea presedintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de aparare antiracheta cu baza in spatiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiativa de Aparare Strategica, supranumita si razboiul stelelor.
1998Pelicula "Titanic" a adunat nu mai putin de 11 trofee Oscar, egaland filmul "Ben-Hur", care stabilise recordul pentru cele mai multe premii castigate.
1999Javier Solana, secretar general al NATO, da ordinul de lansare a operatiunilor aeriene in Republica Federala a Iugoslaviei. Presedintele american Bill Clinton a declarat superputerea mondiala trebuie sa se indrepte impotriva purificarilor etnice.
2001Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelenta in Cultura Romana.
2001Statia orbitala MIR, cantarind 140 de tone, s-a dezintegrat in atmosfera, deasupra Pacificului de sud, incheind cei 15 ani de orbitare in jurul Pamantului.

Calendarul zilei: 23 martie