Calendarul zilei din luna Martie

martie in istorie



Calendarul zilei din luna Martie

Martie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
29
30
31


Luna martie

     Martie este a treia luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile. Luna martie mai este denumita si: mart, marte, martiu, martisor, marta, germanar (incoltitorul), faurel.
     Din punct de vedere astronomic, luna martie incepe cu soarele in constelatia Varsatorului si se sfarseste cu soarele in constelatia Pestilor. In astronomia veche, martie incepea cu soarele in semnul Pestilor si sfarsea in semnul Berbecului.
     Numele lunii martie (latina: Martius) vine de la zeul Marte, zeul razboiului din mitologia romana si era considerata o luna favorabila inceperii razboiului. Sub imparatul Romulus al Romei, anul incepea cu aceasta luna, abia in anul 45 i.Hr., Iuliu Cezar a introdus Calendarul iulian iar anul incepea la 1 ianuarie. Grecii numeau luna martie Elaphebolion.
     In traditia populara romaneasca luna martie se numeste Martisor, acum incepe aratul si semanatul, se curata livezile si gradinile, se scot stupii de la iernat si se "reteaza" fagurii de miere utilizati ca leac in medicina populara. Despre luna martie se spune ca este cea mai nesanatoasa luna. Martie a luat de la toate lunile cateva zile, ca sa arate ca el e mai tare, si de aceea el are mai multe zile decat lunile celelalte. Se mai spune ca in martie, la luna noua, gospodina ia matura si, maturand, zice: "Mart in casa, puricii afara!" (sau "Bolile afara!"). Se face de trei ori si se crede ca se scapa de purici sau de boli. Taranii spun ca urzica e buruiana lunii martie, deoarece aceasta este iute si in acelasi timp tare, iar cine o mananca se intareste, fiind cea dintai buruiana. Alta traditie spune ca apa de ploaie din luna martie trebuie adunata deoarece e buna de multe lucruri. Se folosesc de ea fetele, spalandu-se pe obraz, zicandu-se ca intinde pielea.
Calendarul lunii martie      In ceea ce priveste prevestirea vremii se spune ca daca martie-i cu roua, dupa Pasti mult ploua, cu cat mai uscat va fi martie, cu atat mai umed va fi aprilie, tunetele in martie arata an manos, daca canta cucul in luna martie, pe la inceput, are sa fie anul manos, daca in martie nu poti semana ovazul de ploi multe, atunci nici toamna nu vei putea semana graul de ploi multe.
     In cultura moderna luna Martie este dedicata fetelor si a femeilor, cu toate ca atestarile documentare, destul de sarace, ne spun ca semnificatia acesteia era putin diferita, deoarece pe vremea Imperiului Roman prima zi a primaverii insemna si prima zi a anului. Pe vremea dacilor martisorul sau alte simboluri ale primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau, pe atunci, pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda din aur, argint sau bronzn indica statutul social al purtatorului. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.
     Conform traditiei se spune ca prima zi a primaverii este ziua Babei Dochia, care este o batrana zeita agrara, ce moare de 1 martie si renaste de Mucenici, pe 9 martie. Dochia aduce aminte de marea zeita Terra Mater si poate fi asociata cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera si Artemis de la greci. Legenda babei Dochia ne povesteste despre o femeie batrana, Dochia, care avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna geroasa, Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Pe masura ce o spala, haina devenea tot mai neagra. Inghetata de frig si cuprinsa de disperare, fata plingea cand a aparut Martisor, un barbat tanar care i-a oferit o floare magica si a sfatuit-o sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa, panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Vazand floarea rosie, prinsa in parul fetei, Dochia a crezut ca primavara a revenit si a plecat cu turma de oi pe munte. Urcand muntele, vremea s-a facut frumoasa, asa ca Dochia a renuntat, pe rand, la cojoacele pe care le purta. Cand a ajuns in varf, vremea s-a transformat in vifor si atunci s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele haine in raul inghetat." Batrana ramasa pe munte, intr-un ger napraznic a inghetat si s-a transformat in stana piatra. De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.
     Sfintii 40 de Mucenici: traditia cere ca la aceasta sarbatoare sa se faca colacei (mucenici) in forma cifrei 8, in Moldova, ei se fac din aluat dospit si se coc in cuptor, dupa care se ung cu mire si se dau prin nuca, in Muntenia, ei sunt din aluat nedospit si se fierb in apa, dupa care se adauga zahar si nuca in zeama fiarta. Numarul lor trebuie sa fie de 40 sau 44. O alta traditie din aceasta zi este sa se bea 40 de pahare de vin sau de tuica pentru ca sa fii sanatos si sa nu se lipeasca bolile".
     Luna Martie este luna in care strigoii si varcolacii "umbla mai tare", drept pentru care crestinii afuma casele cu tamaie spre a fi feriti de duhurile rele sau vise urate.
Buna Vestire: numita popular Blagovistenie sau Ziua Cucului, este sarbatorita in fiecare an pe 25 martie, ziua in care Fecioara Maria a primit instiintare prin arhanghelul Gavriil ca va naste un prunc, fiu al Domnului. Pentru cei care mai pastreaza traditiile, Blagovistenia este prilej pentru o serie de ritualuri si obiceiuri populare. La tara se spune ca "invie musca si incepe a creste iarba", caci tot pamantul este blagoslovit. In aceasta zi aducatoare de veste minunata, este pacat ca oamenii sa se certe... cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. Aceasta zi, situata imediat dupa echinoctiul de primavara, se mai numeste si "Ziua cucului", cand se dezleaga limba tuturor pasarilor pentru a canta, dar mai ales a cucului. Cucul, perceput ca incarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. La primul cantec al cucului, tinerii il intreaba peste cati ani se vor casatori. Tacerea pasarii echivaleaza cu o casatorie grabnica, in vreme ce fiecare tril vine socotit ca un an de asteptare. Daca pasarea ii canta cuiva din fata, se spune ca toata vara ii va merge bine, dar daca pasarea canta din spate sau lateral-stanga, atunci semnul era potrivnic pentru cel care il asculta.
     Legenda spune ca pe timpuri cucul avea pene de aur si pe nevasta lui o chema Sava. Si Sava s-a iubit cu privighetoarea, iar cucul suparat i-a spus ca pleaca. Plina de parere de rau, Sava l-a intrebat unde sa-l caute, iar el i-a raspuns ca va fi pe undeva de la Blagovestenie pana la Sanziene. De atunci Sava il cauta peste tot strigand "cucu, cucu", timp de o luna.
     Potrivit traditiei, in aceasta zi se pun pe pragul casei paine si sare, pentru hrana ingerilor. In unele sate, se pune grau la incoltit in blide iar daca boabele vor incolti, atunci si holdele vor fi bogate.
     Se spune ca daca in ziua de Blagovestenie timpul va fi frumos, asa va fi si de Paste. Tot acum, gospodarii aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc, ritual cunoscut sub numele Noaptea focurilor in Maramures. Noaptea focurilor este, de fapt, o curatenie de primavara, care dureaza pana tarziu, dupa miezul noptii, sau pana in zori.
     Un alt obicei transmis din mosi-stramosi de Bunavestire este de a arunca toate ouale din aceasta zi, pentru ca din ele ar iesi pui diformi. Se altoiesc pomii si se scot stupii de la iernat, iar turmele de oi se stropesc cu "apa de omat" si se afuma cu tamaie pentru a alunga boala si a fi fertile.
     Pentru gospodine aceasta zi mai are si o alta semnificatie. Astazi se gateste peste dupa o perioada in care s-a mancat numai de post. Se spune ca acela care va gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa.
In calendarul popular, Buna Vestire reprezinta momentul trezirii la viata a tuturor fiintelor inchise in pamant peste iarna.
     Martie incepe cu aceeasi zi a saptamanii ca si Februarie cu exceptia anilor bisecti si ca Noiembrie in fiecare an. Echinoctiul de primavara in emisfera nordica, respectiv echinoctiul de tomna in emisfera sudica, (data cand ziua este egala cu noaptea), este o data care variaza de la 19 martie la 21 martie.


Calendarul zilei: martie

Bijuteria de lux Papillon Construct